divendres, 15 de juliol del 2011

5ª sessió

ALTRES XARXES SOCIALS


Linked in 

La primera vegada que entres has de donar-te d'alta. Es una xarxa social que permet donar-te a coneixer en el món laboral. És una xarxa totalment professional, per tant dins del teu perfil la teva prioritat és mostrar les teves dades profesionals; nivell d'estudis, experiència laboral i altres dades d'interés.
Es una xarxa bastant similar a d'altres, però aquesta es vertical, motiu pel qual no pots accedir al grup que tu vulguis, sino que la persona que ha creat aquell grup concret ha d'acceptar-te.
Si en algun moment aceptes l'importació dels teus contactes, fas que ells rebin correo publicitari.

Ning
No es d'ús gratuit, tot i que si t'afegueix a una xarxa com per exemple: Internet a l'aula, que ja esta creada i així pots participar sense haver de pagar. Es una xarxa vertical relacionada amb l'educació i tu t'afegueixes a un grup concret, per tant no rebs publicitat ni s'et cola gent no relacionada amb aquest món.
Et mostra programes d'interés per treballar a l'aula com podría ser el Gloster que serveix per crea posters digitals.

Google docs
No es una xarxa social, però et dona la possibilitat de treballar tots plegats dintre del mateix document de text. Per fer-ho s'ha de crear el document, donar accés als usuaris i permetre que aquests el puguin editar.



dijous, 14 de juliol del 2011

4ª sessió

REALITAT AUGMENTADA 

La realitat augmentada (AR) és el terme per a definir una visió directa o indirecta d'un entorn físic en el món real, els elements del qual es combinen amb elements virtuals per a la creació d'una realitat mixta a temps real. Consisteix en un conjunt de dispositius que afegeixen informació virtual a la informació física ja existent.

Podem entendre la realitat augmentada com una aplicació que t'ensenya la realitat desde un altre punt de vista. Per fer-ho podem fer servir un movil o un ordinador, tots dos amb conexió a internet.


Si utilitzes l'aplicació de realitat augmentada i poses el movil davant d'un edifici, pots veure les imatges que altres persones han tret en aquell mateix lloc. Això es posible degut a que la fotografia o imatge que estas agafant, sempre utilitzant aplicacions de realitat augmentada, i una vegada aquesta imatge arriva al núvol, aquest et dona la cordinació geogràfica exacta del lloc on estas fent la foto i t'indica quins altres llocs d'interès tens al voltant. Per tant, s'ha tornat una eïna indispensable per la publicitat de restaurants i altres llocs d'oci o comerços.

Instruccions a seguir per pràcticar amb exemples de realitat augmentada a la web.
Podem cercar exemples de realitat augmentada a la web, per fer-ho necessitarem un ordinador amb web cam i navegador amb els pluggins actualitzats i el Flash Player instal·lat.


Abans d'iniciar l'activitat has de diposar de la plantilla d’AR, que pots descarregar des d'aquí 
Situa la plantilla sobre una superfície dura (cartró, per exemple).
Un cop tinguis la plantilla impresa entra a aquesta web  i clica a una de les dues pestanyes que trobaràs a la part inferior dreta.
A continuació has de permetre a l'aplicació l’accés a la teva WebCam i situar-te amb la plantilla dins del camp visual de la WebCam.
Mou la plantilla dins del camp visual de la WebCam.
-En el cas de la primera animació, si tens micro  prova a bufar més o menys fort…i mira què passa
- En el cas de la segona gira la plantilla a la central solar, i observaràs el moviment del sol 

Aquí teniu un altre  parell d'exemples d'activiats amb continguts amb realitat augmentada per a webcam
Necessiteu imprimir els codis de cada pàgina i activar la càmera web

També podem treballar amb programes en local com el buildAR(Programari gratuït per AR)
Necessitem connectar la webcam,instal·lar el programa i imprimir la plantilla 
pattHiro.pdf que trobaràs a C:\Archivos de programa\BuildAR\data\patterns 

Un cop obert el programa seleccionem un dels exemples que hi ha a data/models/ i  situem la plantilla davant la WebCam i movem la plantilla dins del camp visual de la WebCam i observem el model 3D .
Clicant sobre el model veuràs aparèixer una graella i els eixos. Tornant a clicar desapareix.
Hi han vàries funcions que s'activen clicant  les icones + O de l’esquerra de la icona de pantalla completa.
Podeu descarregar un tutorial des d'aquí
 
PROGRAMES D'INTERES PER TREBALLAR AMB REALITAT AUGMENTADA I ALTRES OPCIONS COM VIDEOCONFERÈNCIES. 

- MIKOGO (miKogo.com); aquest programa et permet fer una explicació desde un lloc concret i que aquesta es visualitzi desde altres posicions. També et permet agafar el control remot d'altre ordinador desde la teva posició amb indiferencia de la distància a la que et trobis.
Entre d'altres et permet montar sessions de videoconferències, això facilita emetre classes a través d'internet, com la que hem rebut avui pel Sr. Manuel Garcia Vuelta, del que podem trobar diversos videos a youtube explicant aspectes sobre la realitat augmentada o sobre l'ús de pissarres interactives.
 
 - SKYPE; aquest programa et permet realitzar videoconferències. Podem trobar aplicacions per Android, i-phone i altres. Aquesta aplicació et permet parlar a cost zero.
Skype es un intercomunicador que permet posar en contacte diverses classes d'una mateixa escola a cost zero i a través d'aquesta aplicació es poden mostrar entre d'altres power-points.
- SHAZAM; programa capturador de música que et diu el títol de la canço, el CD al que pertany, t'envia imatges de la caratula del disc i en algunes ocasions dades de l'autor del disc.

- SKETCHUP; és un programa de dibuix amb el que pots fer creacions en 3D. Les imatges del programa es poden exportar en format DS. A la web podem trobar diverses imatges ja creades que ens facilitaran el treball amb realitat augmentada.

- buildAR; programa de realitat augmentada que ens permet fer practiques amb aquesta modalitat.
Aspectes ha tenir en compte quan fem una video conferència; la persona que rep la teva imatge pot axecar la càmara de video amb control remot desde el seu ordinador i visualitzar el que hi ha davant de la càmara. També pot treure instàntaneas de la video-conferència sense la teva autorització i sense aixecar sospites. Per aquests motius es més que recomanable mantenir la càmara de l'ordinador sempre tapada, amb gomets per exemple, per evitar situacions indesitgables.
 
Altres aspectes importants relacionats amb l'ús de telefonia; qualsevol fotogràfia feta amb movils amb conexió a internet al pasar-les a programes com podría ser PICASA, queden automàticament localitzades a través de google map i per tant et diu on s'ha fet aquesta fotogràfia.

 

dimecres, 13 de juliol del 2011

3ª sessió

CODICS QR

Què són els QR?
És un missatge codificat, però en contes de ser de barres, codi lineal, es de dos dimensions. Aquest tipus de codi interpreta qualsevol tipus de simbol, ja sigui textos, caracters numerics o simbols grafics. Mentre que el codi de barres només llegueix textos. Es poden crear codics QR de màxim 135 caracters, creant així un missatge amagat. Inicialment es van pensar per a identificar peces en el sistema de magatzems a la industria de l'automòbil.

Aquests codics permeten la lectura de textos, URL's de tota mena, targetes Vcard, missatges SMS  y comença a ser habitual en bitllets de diferentes transports, revistes, catàlegs, anuncis...

 
Els codis QR poden llegir-se fent servir un descodificador. El descodificador es un progama que podem instal.lar al mobil i que ens permetrà agafar una imatge codificada i ens donarà la lectura en lletres. Un exemple de descodificador el podem trobar a http://i-nigma.mobi, aquest programa detecta quin mobil pretèn descarregar-se la aplicació i s'adapta a ell. Però en cas de tenir problemes hi han d'altres programes predetermitats per cada mobil.

En el meu cas concret sóc propietaria de un HTC i vaig buscar a la web un concret per aquesta marca. Tots fan la mateixa lectura. Aixó sí, ens podem trobar que els movils amb navegador ANDROID no poguin fer servir el i-nigma.mobi en concret per seguretat.

La majoria dels descodificadors quan fan la lectura del text codificat et demanen si ho vols guardar com a contacte, facilitant així guardar les dades de contacte al costat del seu movil.

Com crear codics QR
Hi ha aplicacions montades per internet que et generen directament els codics QR quan fiques el missatge i l'únic que has de fer es escriure el missatge i introduir-lo.
http://www.codigos-qr.com/generador-de-codigos-qr/


Exemples que podem trobar de codics QR a la vida real
Un dels primers en fer-ho va ser una bodega de vi, de vins de categoria, els clients podian comprar directament per internet després de llegir el codi QR.
Inmobiliaries  de lloguer del pis de Barcelona, han generat un codi QR que t'adreça a una pagina web on es mostra tota la informació del pis que estas llogant. Es evident que per fer la lectura necessitem movils actualitzats.
I d'altres que envolten les nostres ciutats però que fins ara no teniem constància  d'ells i per tant passaven desaperçebuts.

Programa d'interès per la lectura de codics QR
De cara a que es pugui llegir amb el mòbil, cal tenir una aplicació de lectura de codis i nstal·lada. Si no la tens, el més ràpid és entrar des del navegador del teu mòbil a
http://i-nigma.mobi

dimarts, 12 de juliol del 2011

2ª sessió

TWITTER o altres xarxes socials desde movils.

La utilització de movils amb conexió a internet, es una eïna disponible tant dintre com fora de l'aula, per aquest motiu avui dedicarem una estona a la pràctica d'aquesta activitat tan comú entre els joves i adolescents de la nostra societat.

Primer ens hem hagut d'obrir un compte en twitter, els que encara no teniem, i posteriorment descarregar l'aplicatiu directament al movil.
Segon, hem entrat el username i la contrasenya tal com ho fariem a l'ordinador, però desde el movil. (Twitter es pot tenir obert desde l'ordinador i desde el movil alhora).


TWITTER: Coses importants ha saber.
Es fa servir per enviar missatges curts.
Tots els teus seguidors veuran sempre els teus missatges ha no ser que tu possis un HUSTAG desconegut per a ells o que creis un missatge privat per enviar només a una persona.
Quan crees un HUSTAG, s'envia un missatge automàtic a tots els teus seguidors i ells poden veure ,si obren el HUSTAG, tot el que possis. (Crees les etiquetes perquè la gent pogui triar si vol o no mirar el missatge)
Els HUSTAGS no son teus, s'esborran automàticament després d'un dia de no fer-ho servir. 


Enviar missatges directes a persones es fa desde la pestanya de Mentions o Menciones, tothom o pot veure. Si envies una mention a una persona, aquesta reb un missatge al correu electrónic per avisar-la de que la miri.
ESCURÇADORS D'ADREÇES: hi ha un molt bo de google, que et permet escorçar adreçes llarges i per tant no menjar-te els 140 caracters que tens per fer un tweet  http://goo.gl/
Aquest escorçador es pot fer servir per els correus electrónics habituals per tal de donar una imatge més neta al missatge.


RETIWTTEGAR (RETWEET): es enviar un missatge d'una persona a la que jo segueixo a un grup o a tots els meus seguidors. La persona que ho rep no es seguidora de la que va enviar el missatge original, però li sortirà la seva adreça i nom.




CONSELLS PER LA GESTIO DE CONTRASENYES
Ha de ser una paraula que no sorti al diccionari perquè qualsevol programa pot descobrir-lo. Tampoc es pot fer servir dates de naixement o any perquè es un algoritme que es fa servir molt. O d'altres com substituir vocals per numeros.

BLOG
http://www.blogger.com 
(Aquesta adreça es porta a un portal de blogs, on podrem crear els nostres propis, com ara aquest que esteu llegint.)
Abans de començar hem de seguir aquests passos; 
1er. Omplir el menu CONFIGURACIÓ, hi han aspectes com el títol que es poden modificar a posteriori.
2n. FORMATACIÓ, triar la zona horaria.
3er. COMENTARIS, es per bloquejar i poder moderar els comentaris. S'ha d'aplicar la moderació de comentaris sempre.
4rt. PERMISOS
5é. Enviament de missatges.
6é. Per afegir una pestanya de conexió directa desde el meu blog a twitter, haig de fer servir la adreça http://www.twittermysite.com/ i desde aqui seguint les indicacions ens genera un codi que després copiarem a afegir un gadget del menu disseny del nostre blog.
7é. Enllaçar altres blogs. Per fer un enllaç dintre del nostre bloc, haurem d'anar a la pestanya de disseny i omplir la URL amb la adreça del blog que volguem afegir. Jo he afegit el blog del professor per tenir un enllaç directe. Així que l'adreça que he escrit es http://escolaestiuvoc2011.blogspot.com i seguint les indicacions de afegeix un bloc i desa, he aconseguit un accés directe al seu blog.

dilluns, 11 de juliol del 2011

1ª sessió

XARXES SOCIALS 

DEFINICIÓ XARXA SOCIAL: Una xarxa social és una estructura social on es creen relacions entre els membres d’una comunitat. Aquesta estructura es representa mitjançant una gràfica formada per uns nodes, les persones o grup de persones, i uns nexes d’unió, que simbolitzen la relació establerta entre els diferents individus.

Tipus de xarxes socials utilitzades pels docents;
- XARXES HORITZONTALS: No dona garantia de que s'esta centrat al que s'esta fent perquè et poden entrar inputs per altres arrels i l'alumne pot no prestar atenció. Ex: Facebook i Twitter.
- XARXES VERTICALS: Donen el control al mestre ja que no permet que l'alumne atengui altres inputs, la seva entrada està limitada.
Algun exemple de les utilitzades pel departament es el NING.

Exemple de xarxa social:
TWITTER: Quan ho fas, ho estas enviant a totes les persones que tu has deixat ser seguidores teus i per tant estan autoritzades per tu. També ho poden veure totes les persones que busques la teva adreça, si aquesta no esta restringuida, si esta restringida no pot accedir. 
A cada nou missatge pots afegir una etiqueta ex: escola estiu voc, només les persones que busquin el HUSTAG "escola estiuvoc" i els mencionats en el apartat anterior poden veure la entrada que he fet.
Quan et fas seguidor de una persona hauras de triar bé a qui segueixes per afinitat de interessos perquè et twittegen tot els comentaris que ells possin.
Les informacions que et donaran serán sempre resumides, perquè només es poden possar 140 caracters. Aquestes informacions son relatives a les coses que estan passant en aquell moment just.
Les etiquetes s'escriuen amb # sempre davant. Per fer servir twitter durant aquesta setmana i estar conectats amb els nostres companys de curs farem servir el HUSTAG: #escolaestiuvoc