dijous, 14 de juliol de 2011

4ª sessió

REALITAT AUGMENTADA 

La realitat augmentada (AR) és el terme per a definir una visió directa o indirecta d'un entorn físic en el món real, els elements del qual es combinen amb elements virtuals per a la creació d'una realitat mixta a temps real. Consisteix en un conjunt de dispositius que afegeixen informació virtual a la informació física ja existent.

Podem entendre la realitat augmentada com una aplicació que t'ensenya la realitat desde un altre punt de vista. Per fer-ho podem fer servir un movil o un ordinador, tots dos amb conexió a internet.


Si utilitzes l'aplicació de realitat augmentada i poses el movil davant d'un edifici, pots veure les imatges que altres persones han tret en aquell mateix lloc. Això es posible degut a que la fotografia o imatge que estas agafant, sempre utilitzant aplicacions de realitat augmentada, i una vegada aquesta imatge arriva al núvol, aquest et dona la cordinació geogràfica exacta del lloc on estas fent la foto i t'indica quins altres llocs d'interès tens al voltant. Per tant, s'ha tornat una eïna indispensable per la publicitat de restaurants i altres llocs d'oci o comerços.

Instruccions a seguir per pràcticar amb exemples de realitat augmentada a la web.
Podem cercar exemples de realitat augmentada a la web, per fer-ho necessitarem un ordinador amb web cam i navegador amb els pluggins actualitzats i el Flash Player instal·lat.


Abans d'iniciar l'activitat has de diposar de la plantilla d’AR, que pots descarregar des d'aquí 
Situa la plantilla sobre una superfície dura (cartró, per exemple).
Un cop tinguis la plantilla impresa entra a aquesta web  i clica a una de les dues pestanyes que trobaràs a la part inferior dreta.
A continuació has de permetre a l'aplicació l’accés a la teva WebCam i situar-te amb la plantilla dins del camp visual de la WebCam.
Mou la plantilla dins del camp visual de la WebCam.
-En el cas de la primera animació, si tens micro  prova a bufar més o menys fort…i mira què passa
- En el cas de la segona gira la plantilla a la central solar, i observaràs el moviment del sol 

Aquí teniu un altre  parell d'exemples d'activiats amb continguts amb realitat augmentada per a webcam
Necessiteu imprimir els codis de cada pàgina i activar la càmera web

També podem treballar amb programes en local com el buildAR(Programari gratuït per AR)
Necessitem connectar la webcam,instal·lar el programa i imprimir la plantilla 
pattHiro.pdf que trobaràs a C:\Archivos de programa\BuildAR\data\patterns 

Un cop obert el programa seleccionem un dels exemples que hi ha a data/models/ i  situem la plantilla davant la WebCam i movem la plantilla dins del camp visual de la WebCam i observem el model 3D .
Clicant sobre el model veuràs aparèixer una graella i els eixos. Tornant a clicar desapareix.
Hi han vàries funcions que s'activen clicant  les icones + O de l’esquerra de la icona de pantalla completa.
Podeu descarregar un tutorial des d'aquí
 
PROGRAMES D'INTERES PER TREBALLAR AMB REALITAT AUGMENTADA I ALTRES OPCIONS COM VIDEOCONFERÈNCIES. 

- MIKOGO (miKogo.com); aquest programa et permet fer una explicació desde un lloc concret i que aquesta es visualitzi desde altres posicions. També et permet agafar el control remot d'altre ordinador desde la teva posició amb indiferencia de la distància a la que et trobis.
Entre d'altres et permet montar sessions de videoconferències, això facilita emetre classes a través d'internet, com la que hem rebut avui pel Sr. Manuel Garcia Vuelta, del que podem trobar diversos videos a youtube explicant aspectes sobre la realitat augmentada o sobre l'ús de pissarres interactives.
 
 - SKYPE; aquest programa et permet realitzar videoconferències. Podem trobar aplicacions per Android, i-phone i altres. Aquesta aplicació et permet parlar a cost zero.
Skype es un intercomunicador que permet posar en contacte diverses classes d'una mateixa escola a cost zero i a través d'aquesta aplicació es poden mostrar entre d'altres power-points.
- SHAZAM; programa capturador de música que et diu el títol de la canço, el CD al que pertany, t'envia imatges de la caratula del disc i en algunes ocasions dades de l'autor del disc.

- SKETCHUP; és un programa de dibuix amb el que pots fer creacions en 3D. Les imatges del programa es poden exportar en format DS. A la web podem trobar diverses imatges ja creades que ens facilitaran el treball amb realitat augmentada.

- buildAR; programa de realitat augmentada que ens permet fer practiques amb aquesta modalitat.
Aspectes ha tenir en compte quan fem una video conferència; la persona que rep la teva imatge pot axecar la càmara de video amb control remot desde el seu ordinador i visualitzar el que hi ha davant de la càmara. També pot treure instàntaneas de la video-conferència sense la teva autorització i sense aixecar sospites. Per aquests motius es més que recomanable mantenir la càmara de l'ordinador sempre tapada, amb gomets per exemple, per evitar situacions indesitgables.
 
Altres aspectes importants relacionats amb l'ús de telefonia; qualsevol fotogràfia feta amb movils amb conexió a internet al pasar-les a programes com podría ser PICASA, queden automàticament localitzades a través de google map i per tant et diu on s'ha fet aquesta fotogràfia.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada